Tuindorp Stoempers

Over de Tuindorp Stoempers

De "Tuindorp Stoempers" vormen een informele wielerclub waarvan de leden uit de wijk Tuindorp in Utrecht (en omgeving) komen. De club bestaat sinds begin 90er jaren. In de zomermaanden zitten we op de racefiets, in de winter de meesten op de ATB.

Op vaste tijdstippen wordt er vanaf de verzamelplaats gefietst. Met enige regelmaat gebeurt dat ook buiten Utrecht: toertochten, cyclosportieve tochten, of gewoon samen een weekend of weekje in binnen- of buitenland.

Momenteel fietst een man of 25 met enig regelmaat mee, maar de groepjes waarmee gefietst wordt zijn eigenlijk altijd kleiner. De snelheid varieert, maar het principe is in ieder geval 'samen uit, samen thuis'. Soms wordt er vanwege de verschillen in snelheid of conditie gesplitst.

De club kent geen lidmaatschap of anderszins, ben je sportief en wil je een keer meefietsen, welkom!

Algemene afspraken

Aan de volgende afspraken houden we ons:

Zaterdag 9:00

Er wordt elke zaterdag gestart bij het tankstation OK Eykmanlaan (voorheen Q8), start 9.00 uur! De zaterdag is er voor iedereen! Samen uit en samen thuis. Afstand in het algemeen 90 tot 110 km, tempo rond de 30 gemiddeld. Koffie, appeltaart met slagroom is vast onderdeel. Naar behoefte, en afhankelijk van de opkomst, wordt er door opsplitsing gefietst in in “deux vitesses”.

Zondag 9:00

Ook zondag zijn er regelmatig liefhebbers voor rondje. Ook om 9.00 bij de OK (afwijken in overleg).

Dinsdag 19:00

Op dinsdag scheuren over een vast parcours, zodra de zomertijd voldoende licht verschaft. Verzamelen om 19:00 bij de OK.

Woensdag 19:00

Fietsen op de woensdagavond, zodra de zomertijd voldoende licht verschaft. Verzamelen om 19:00 bij de OK.

Geschiedenis

De Tuindorp Stoempers zijn rond 1995 opgericht en kennen dus inmiddels een aardig lange geschiedenis. Die geschiedenis is vooral terug te vinden in de verslagen, die het ene jaar meer dan het andere, van de bijzondere tochten zijn geschreven. Onderstaand zijn twee artikelen opgenomen die een algemeen beeld van de club geven en van de veranderingen sinds 1995. Het betreft als eerste een artikel uit een lokaal krantje , bij het 10-jarig jubileum, en als tweede een artikel over het groepsproces in een club als de Stoempers. Voor de één herkenbaar, voor de ander ook al weer historie.

En de rest van de geschiedenis? Die ligt vooral in de honderdduizenden kilometers die we samen overal in Europa achter ons lieten en de komende jaren nog gaan maken.

Juni 2004

Getraind in tolerantie

Henk Leenaers 'Piano!' Luid en dwingend klinkt dit verzoek om het tempo te matigen. Het is kwart voor negen op zaterdagochtend. De Tuindorp Stoempers zijn nog maar net vertrokken vanaf het Q8 tankstation in hun Utrechtse dertigerjarenwijk, bewoond door hoogopgeleide tweeverdieners, om hun …

Lees verder

Juni 2005

Prototype van een geslaagde sportvereniging in het Ik-tijdperk

Jan Scheffers Als het zo koud is als afgelopen zondagmorgen dan draaien de meeste Stoempers zich ook nog liever een keer om. Maar op de vaste tijdstippen van vertrek is er altijd wel iemand waar je mee op kunt fietsen. Als Stoemper rijd je nooit alleen. Eén van de geheimen van de club die geen …

Lees verder