Tuindorp Stoempers

arrow-left

Valpartij!

Voor degenen die er vandaag niet bij waren, we hebben vandaag een nare valpartij gehad. Om een ieder te infomeren even dit verslagje.

29 Augustus 2015

Het belangrijkste als eerste, de gevolgen - voor zover nu bekend:

Pim: hersenschudding, water in de longen, mogelijk een scheurtje in het schouderblad maar dat kan ook oud zijn, veel nare schaafwonden en zware kneuzingen op de rechterarm; ook daar zaten al snel een paar flinke eieren, toen hij nog in de berm zat. Hij moet in ieder geval blijven, vanwege de hersenschudding en het water in de longen. Hij heeft daarom nog zuurstofhulp en ook antibiotica gekregen.

Allard: fikse hoofdwond, veroorzaakt door de afstelband van zijn helm, daar nu 6 hechtingen; flinke bloeduitstortingen (‘eieren’) op arm, been, kneuzingen in de schouder, een beetje bloed in de urine door de klap in zijn flank. Er is een scan gemaakt van zijn hoofd, ivm mogelijke bloedingen, en foto’s van hand en schouder. Toen hij op de trauma-kamer van het ziekenhuis al om koffie begon te vragen, had ik al wel het gevoel dat het weer goed zou komen.... Hij kon wankelend en verstijfd zelf naar de auto en het huis in lopen.

De valpartij,

Met 12 man onderweg richting Bodegraven. Op een van de smalle weggetjes bij Reeuwijk, langs de plassen, raakte Allard het achterwiel voor hem, week wat uit naar links, raakte een tegemoetkomende fietser en en vloog over zijn stuur. Pim is waarschijnlijk via Allard’s fiets ten val gekomen, ook over zijn stuur gegaan, en via het asfalt in de brede sloot onder water verdwenen. Ik ben over Pim’s fiets gegaan en in de zachte berm geland. Ik geloof niet dat er meer gevallen zijn, maar heb niet alles meegekregen; opvallend dat eigenlijk niemand dan weet hoe het precies ging. We fietsten zo’n 36, dus de klap was flink. Allard lag er naar bij met een flinke hoofdwond, waarbij zich een klein plasje op het asfalt vormde, maar was wel ‘bij’ en had niet al te veel pijn.

Dat Pim ‘weg’ was merkten we pas toen er een bubbelend geluid uit de sloot naast mij kwam, daar dook hij opeens op met zijn gezicht nog in het water. Een jogger zag het als eerste en sprong meteen in de sloot om hem boven water te trekken. Pim had ook veel schaafwonden, en was alles kwijt, kende ons niet meer, en wist niet waar hij was en wat er was...

Niet veel later waren we omring door twee politie-autos’, één politiemotor, twee ambulances en de traumahelikopter. Pim bracht men naar Gouda (met Frans en Victor op de fiets er achteraan), Allard naar Nieuwegein ((ik mocht mee in de ambulance). De materiele schade is vast aanzienlijk maar kan als altijd gemaakt / vervangen worden...

Lessen

Van fietsen komt vallen, zèlfs profs vallen nog wel eens .... helemaal te voorkomen is het nooit. Een kleinigheidje kan een klap veroorzaken. Achteraf zijn we het er denk ik over eens dat de combinatie van 12 man met 36 km/u, half naast elkaar fietsend, op een smal weggetje met joggers en andere fietsers het risico flink heeft verhoogd. Maar we maken blijkbaar samen op dat moment de inschatting dat het moet kunnen, dat we met z’n allen meedoen. Ik stel voor de discussie hierover niet op de mail te doen maar ‘live’, bij de koffie, in het oktober-weekend, of een ander moment. Verder: iedereen droeg vanzelfsprekend een helm, en die was heel nuttig vandaag. De politie was niet blij met het ontbreken van ID’s. Neem allemaal ook een kaartje mee in je tasje waar de telefoonnummers van ‘het thuisfront’ in staan. Of schrijf het achterop het NTFU-pasje.

Pim, Allard, sterkte mannen!

Frank B