Tuindorp Stoempers

arrow-left

Stoempend in de Hof van Ede

Zuid-Veluwe Klimtour 2004

Zaterdagmorgen 08.00 uur Q8. Uit haast alle windrichtingen komen de Stoempers aangereden. Zo zien we de blauwe Zullo met Allard erbovenop voorbijgaan. Hij gaat nog even langs huis om zijn helm op te zoeken.

20 Mei 2004

De fietsen worden op en achterop de auto's geplaatst. Tassen met leeftocht en kleding erin. Omstreeks

08. 15 uur vertrekken de volgende stoempers: Diederik V., Ben B., Nico B., Henk L., Arie L., Jan van D., Marcel G., Vincent F., Allard S. , Marten van der G., Frank B., Jaap van der M. Twaalf! Prima opkomst.

Onderweg regent het een beetje, dat maakt de kledingkeuze voor de tocht van vandaag niet gemakkelijker. In Ede is het droog en schijnt de zon. Bij het soigneren zien we dat bijna alle combinaties van Stoemperskledingstukken aangetrokken worden: lange broek+shirt korte mouwen, korte broek+ shirt lange mouwen etc., al dan niet gecomplementeerd met (Stoempers) jackjes. Op naar het clubhuis van de WV Ede. Vanwege de daalkilometers besluit Jaap aldaar dat hij zijn borstpartij nog wat beter moet beschermen en leent daartoe (met stilzwijgende instemming van de organisatie) een dweil en stopt deze onder zijn shirt.

We starten gezamenlijk, Diederik geeft aan dat we ongeveer 40 kilometer (tot de vroege koffiestop) als groep zullen rijden. Vanuit Ede een prachtige route door open landschap naar Wageningen waar de eerste vals plat passages gemakkelijk genomen worden. Kronkelend door de bossen naar de bekende klimmetjes o.a. de Holle Weg (of niet? In mijn herinnering -van jaren her- was deze klim geplaveid met keitjes en niet asfalt…) en de Italiaanse Weg. Kruipdoor sluipdoor komen we in Oosterbeek en verder. Het conditie- en tempoverschil van de verschillende Stoempers laat zich gelden, vanaf nu mag ieder in eigen tempo, zodat er niet meer gewacht hoeft te worden.

In Rozendaal bij de rotonde splitst de 100 en de 130 kilometer route. Ik besluit om de lus Postbank, Zijpenberg, Emmapyramide enzovoorts vandaag niet te rijden. Ik ben er donderdag en vrijdag al overheen gereden. Ik ondersteun Jan van D. in het realiseren van zijn centennial.

Wat gebeurde er op de Postbank eo? Ik heb later de verhalen gehoord van de beklimmingen en afdalingen, met een valpartij van Marcel G. (Heb je er geen akelige gevolgen meer van gehad?).

Na de koffiestop, aldaar gesterkt met appelpunt met veel slag, de rest van het rondje. Weldra komen we in Arnhem en maken daar wat hoogtemeters in de straten. We passeren het plaatsnaambord Arnhem weer en komen snel weer in die plaats terug en beklimmen weer lanen en straten. Zo langzamerhand komen we in het Arnhem West waar we weer lussen en lusjes maken om vooral aan voldoende geaccidenteerd terrein te komen. Eindelijk uit de stad in Het Dorp. Via een maximaal landelijke en lichtglooiende route bereiken we via Oosterbeek, Heelsum, Wageningen-Hoog, Bennekom enzovoorts weer het ENKA dorp. In het clubhuis wachten Jan en ondergetekende op de rijders van de 130 km, die na een half uur, drie kwartier met stoere uitputtings- en snelheidsverhalen binnenkomen en neerzeigen.

Samenvattend: mooi weer, grote opkomst, mooie tocht (als je Arnhem eruithaalt), en als altijd: grote voldoening!

Leermoment: rijdt met een dweil!


Ben Boeding