Tuindorp Stoempers

arrow-left

Hoogmis van Vlaanderen 2

Mooi, dat Mark zaterdag zo dicht bij zijn Brabantse genetisch materiaal is geraakt, dat hij de Brabants/Roomse toon kiest voor zijn verslag van de 'lijdensweg'. Geeft een andere zetting aan zijn verslag dan dat van Marten die een meer seculiere, feitelijke toonzetting verkoos.

1 April 2005

En natuurlijk hoort bij een lijdensweg hout. Of daar nu een kruis van is gemaakt of de velgen van d'n velo, dat maakt weinig verschil: 't is als 'het is' zouden de Vlamen zeggen!

Als ik als voormalig koorknaap een beetje blijf in de buurt van Marks' toonzetting, dan zou mijn aanhef waarschijnlijk zijn:

'Bij de RVV heb je martelaren en apostelen.'

En ik heb zaterdag veeele martelaren gezien. En misschien was ik wel een van de apostelen. Mijn blijde boodschap?"Jullie mogen stoppen met die meelijwekkende zelfkastijding!" Deerniswekkend zoals ik al die fietsjes over de paddenweg en de overige kasseienstroken zag stuiteren, tussen de bidons, tasjes, etenswaar en andere afgestuiterde restanten van de martelaren door!! Ik kreeg associaties met die gelovige soenieten (sjiíeten?) die zichzelf met echte gesels tot bloedens toe op hun rug staan te slaan. Ook dan bekruipt ieder normaaal mens toch het gevoel: 'waar heb dat voor nodig...?' Er is maar één uitleg: zij willen boete doen... Oefening in nederigheid, anders gezegd. Ik denk dat ik er om mijn hoge ATB niet echt nederig uitzag. En Mark refereert terecht aan de steelse blikken uit vele door elkaar geschud wordende ogen van de velen op de Paddestraat die mij met een gangetje van boven de 30 voorbij zagen flitsen, superieur over de kasseien rollend makkelijk wendend tussen de zwalkende, gaten ontwijkende martelaren door...

Sommigen zag ik denken 'wacht maar, zometeen in de afdaling dan zullen we die dikkebander lekker voorbij vliegen op zijn kleine wielen.' Maar nee: elke omwenteling van mijn 28"wielen met de big appels er op bracht mij ruim 230 cm verder, terwijl de wenteling van een racewieltje met 23 mm ong 211 is. Tel uit je winst... Dus ook in de afdalingen kwam ik niets tekort, in tegendeel...

Het moge duidelijk zijn: ik heb genoten, en ben de stoempers weer zeer erkentelijk voor hun bestaan. Zou onze club er niet zijn geweest: hoe zou ik ooit het vermetele plan heb opgevat om na de luttele 200 km die ik dit jaar heb gefietst af te reizen naar de Vlaamse pukkels? Wat had ìk daar te zoeken? Wat ik er zocht? Voorbereidingskm's voor de Ventoux, hoogtemeters. Nooit op die Vlaamse kasseien geweest zijnde, niet wetend wat me te wachten stond, niet wetend wanneer ik Berendries of Patersberg beklom, met de nodige eerbied de stoempers vooraf meldend: 'wacht niet op mij, ik ga op reserve, ik ga kijken hoever ik kom, want ik weet hoe weinig ik heb gedaan, maar ik weet echt nìet waar ik aan begin!

En dan, als novice de Vlaamse Hoogmis van 140 geheel uitrijden in 6 uur, met 24 gem., zelfs de Muur en de Kapelmuur, zonder duwtjes van beminde gelovigen, op geheel eigen kracht, en eerlijk gezegd alleen die muur wel op megaklein ATB-verzetje... Dan heb ik één boodschap als apostel Paulus: waag je banden, spaken en ketting (Ben!) niet langer aan de boetedoening van de kasseien. Neem volgende keer ook je ATB, zet er lekkere dikke slicks op en geniet van een schitterende ronde!! Want als ìk als ongetrainde op dikke slicks dat tempo kan draaien, dan zou onze Marcel - schittende prestatie!! - wellicht volgende keer boven de 30 gem. kunnen uitkomen, en dan niet alleen de dansvloer maar zelfs een houseparty na afloop met gemak kunnen verwerken!

En ik kan me helemaal aansluiten bij het grote moment van genieten, door Diederik al gememoreerd: dank voor de zorgzame soigneurs (misdienaren...?) die me hebben verwend met worstebroodje en bier, na afloop op het gras in de warmte, die ons van boven èn van binnen èn van elkaar kwam...


Paul Ruijsenaars