Tuindorp Stoempers

arrow-left

Drie nieuwe fietsen over de drie ballonnen

Het zomer-stoemperweekje bleef dit jaar beperkt tot een 5-daagse voor drie stoempers in de Vogezen. Met alle drie een nieuwe fiets wilden we proberen hoe die in het gebergte beviel. We vonden een primahuisje in de buurt van de start van de Trois Ballons, van alles voorzien; ook met een televisie die op het 85ste kanaal uiteindelijk Nederland-Denemarken uitzond – maar dat hadden we best willen missen…

10 Juni 2012

Gezamenlijk hoogtepunt was de heenreis. Omdat we pas in de middag vertrokken, had Marcel voor een heerlijke tonijn –salade gezorgd, die met Alpe d’Huzes-wijn langsde autoroute werd verorberd. Met alle vertrouwen in Paul’s nieuwe TomTom sloegen we daarna voortijdig af, het binnenland in. De snelste route volgens dhr. TomTom. In een stikdonker bos vonden we ons een uurtje later terug op een onverhard, steeds smaller (dus keren onmogelijk) weggetje, met steeds groter wordende plassen zodat zelfs Paul’s 4WD met slippende banden zich heftig schuddend en langzaam voortbewoog richting gite dan wel bewoonde wereld. Over de laatste 4 km deden we zo ongeveer een half uur, we kwamen uiteindelijk weer in een omgeving met hier en daar een lichtje en bij de gite. (maar niet via de enige echte toegangsweg naar het dorp, waar de eigenaar ons attent stond op te wachten…).

Tijdens ons rondje op donderdag troffen we overigens 2 oude bekenden: Fedor en JP! Ook zij waren in voorbereiding op de 3B. Maar JP gaf al aan daar van af te zien. Te veel fysieke malheur door een recente valpartij.

Hierna onze andere ervaringen.

Paul

"Een ander hoogtepunt, naast die heereis (achteraf…) vond ik toch wel het ontbijt op de terugreis: Langs een klaterende beek, een picknick in het zonnetje, met verse broodjes en koffie, halverwege de Ballon d’Alsace; La douce France! Maar goed ik heb ook heerlijk gefietst op m’n nieuwe wit-oranje bolide van Duitse makelij. Bij de cyclo heb ik Jaap’s wijze raad ter harte genomen: Zorg dat je de eerste helft geniet, wees lui! Dat heb ik dus gedaan en het lukte zelfs keurig om na Ballon de Servance en de Ballon d’Alsace op goud te liggen. Ik had energie genoeg over om de Planche des Belles Filles op te fietsen. Daar had ik uiteindelijk 40 min over. Maar kijk allemaal vooral op 7 juli naar de tour etappe, de finish op deze Planche wordt vast spectaculair!"

Marcel

"Ik heb hier na 6/7 jaar weer eens echt in de bergen gefietst. En wat een (her)ontdekking! Zo’n cyclo is toch wel weer erg leuk om te doen, het gevoel weer even wielrenner te zijn. De prikkel van de groepjes om je heen. M’n Storck is prima maar ik heb spijt van m’n compact verzet, het is te zwaar op dit soort hellingen. Zoals aangekondigd ben ik daarom voortijdig, na 170 km, ‘afgestapt’. Het geeft me wel een goed gevoel dat ik toen nog voor lag op Frank; hij is niet onverslaanbaar in de bergen1 . Ik zie dit als opbouw naar meer. Nog een paar kilo bij mij er af, ander verzet, en dan een volgende keer… Ik ga trouwens ook dan gewoon weer hard van start, ik ben geen diesel en kan hard starten wel verteren."

Frank

"Tja, natuurlijk ben ik tevreden. Met m’n Scott nu zo’n 18 min sneller dan twee jaar geleden. En dat terwijl ik nu na zo’n 100 km 2x van de fiets moest met kramp. Gelukkig trok het weer weg, maar die spier bleef wel dreigend kloppen. Raar, omdat ik juist wel rustig ben vertrokken. Marcel niet. Zoals hij al had aangekondigd, was hij al voor de start bij me verdwenen door sneaky een paar ‘cohorten’ op te schuiven. Dus hoeveel (netto) voorsprong hij nou echt had toen hij afstapte….daar zijn we het niet over eens ;-) Maar ik kan ook niet weten of ik ‘m de resterende 35 km nog had ingehaald. Hoe dan ook, ik ging aan het eind de “mythische” Planche des Belles Filles nog redelijk soepel op. Twee jaar geleden moest ik daar verschrikkelijk trekken aan het stuur om te kunnen blijven fietsen maar dat was nu nog niet nodig. Ik fietste het groepje waar ik het laatste stuk in zat lekker los… Ik ben voor mijn doen ook hoog in het klassement geëindigd. Meestal is in een cyclo in het klassement 30/35% sneller en 65/70% langzamer dan ik. Nu zit ik op zo’n 25%. Maar ter relativering: in dat laatste groepje waarin ik zat, fietste ook een 69-jarige Vlaming, die me na afloop terloops vertelde dat hij de 3B voor het eerst deed…. Overigens werd hij slechts 2de in zijn leeftijdsklasse (67+). Een Fransman was 2 sec sneller..."


Paul, Marcel en Frank