Tuindorp Stoempers

arrow-left

De Tuindorp Stoempers stoempen niet meer

Het broeit in de Utrechtse wijk Tuindorp. Terwijl wielerminnend Nederland zich verheugt op spannende Tourweken, is de animo voor het wegfietsen in Tuindorp tanende. De roemruchte wielerclub Tuindorp Stoempers schijnt uiteen gevallen te zijn. Althans die verhalen doen de ronde. Wij stuurden onzer wielerredactie op onderzoek uit.

28 Juni 2011

Zaterdagochtend 25 juni 2011, midden in het wegseizoen, vertrekt een eenzame Stoemper van het verzamelpunt Q8. Wat is er over van de eens zo florerende wielerclub uit Tuindorp?

Na wat googelen weten we een afspraak te maken met een exStoemper. Want dit zo harmonieus ogende gezelschap blijkt al eerder afscheidingen en dissidenten gekend te hebben.

“Ach, het verbaast me niets wat er nu gebeurt. Er is de afgelopen jaren altijd veel gediscussieerd. Het is een beetje een eigenwijs stel. Fietsers zijn natuurlijk per definitie individualisten. Maar jammer is het wel. Er gaat toch wielerhistorie verloren hè, de Stoempers hadden toch een naam, een mooie naam.” Het ex-lid ziet drie mogelijke oorzaken van het nu dreigende uiteenvallen van dit gezelschap. “Ten eerste de snelheid. Ze raken elkaar regelmatig kwijt onderweg, geen oog voor elkaar. Ten tweede de asfaltcode, een soort huisreglement, die werd en wordt niet serieus genomen. En volgens mij heb je dat gewoon nodig bij zo’n club van 30 man. Ten derde het wegkapiteinschap. Wegkapiteins worden door de heren niet geaccepteerd. Het hangt allemaal samen; geen regels, geen discipline en dan valt het uit elkaar. Los zand."

Onze speurtocht in de wijk levert verder vooral ontwijkende blikken op. De muur van stilzwijgen bevestigt dat er een serieus probleem is. Uiteindelijk vinden we de eenzame Stoemper van deze zaterdag-ochtend, terwijl hij in zijn achtertuin zijn fiets schoon spuit. “Kijk, het is altijd al een los-vast zootje geweest. Maar wel gezellig hoor. Laat duizend bloemen bloeien, vrijheid blijheid en zo. Maar ja het kan ook te ver gaan.” Met enig doorvragen wil hij wel meer kwijt. Hij wijst er op dat er dit jaar een nieuwe zomercoördinator is. “Het kan toeval zijn, maar na het vertrek van de oude coördinator wordt er veel minder samen gefietst. Eén Stoemper naar Tilf-Bastogne, twee verschillende groepjes bij Klimmen-Banneux, één naar de Marmotte, één naar de Dolomieten-marathon en zes houden een eigen kampioenschap in de Bourgogne (en schrijven daar niet eens een verslagje over…). Wat heb je dan nog samen? Die nieuwe coördinator is zo’n jaren ’60 product, heel gezellig hoor, maar alles mag. Ja, dan krijg je dit. Maar het kan ook gewoon het weer zijn.” Dit laatste lijkt een ongeloofwaardig excuus. Staat ‘stoempen’ niet voor hard fietsen tegen weer en wind in?

Wij houden u op de hoogte.


Frank Bles