Tuindorp Stoempers

arrow-left

AD, "Stoempers van Tuindorp doen het rustig aan"

Geen voorzitter, geen secretaris en niemand die contributie betaalt dus ook geen penningmeester. Een benzinestaion als 'clubhuis'. Vergaderen doen ze maar één keer per jaar. En toch zijn de Tuindorp Stoempers een florerende club.

5 Mei 2015

De toerfietsclub van Tuindorp en omstreken bestaat dit jaar 20 jaar en alles gaat er al die jaren als vanzelf. Jan Scheffers weet nog precies hoe het begon. Hij raakte bij de school van zijn zoon met iemand aan de babbel over zijn nieuwe racefiets. Ze gingen samen fietsen. "Het werd zwaan-kleef-aan en al snel waren we met 25," aldus de man van het eerste uur. Nu staan er 60 namen op de lijst. Geen leden, want van de Stoempers kan je geen lid worden.

Op zaterdagochtend is het samen fietsen vanaf het clubhuis, de Q8-pomp aan de Eykmanlaan, vaste prik. Afhankelijk van het seizoen rijden er tussen de 8 en 15 wielerliefhebbers in wisselende samenstelling een toertocht van tussen de 90 en 110 kilometer, met een gemiddelde snelheid van bijna 30 km/u. Iedere dinsdag-, woensdag- en donderdagavond is er training. De leeftijd van de Stoempers ligt tussen de circa 40 en 65 jaar. Jongere gasten haken af want die vinden het te langzaam gaan. Vaste regel bij de Stoempers is dat als iemand achterop raakt, de rest op hem wacht. Scheffers: "Het gaat niet om het hardst, behalve op de dinsdagavond. Dan willen de snelle jongens aan hun conditie werken." De buitenlandse uitstapjes die de Stoempers een keer of vijf per jaar maken, zijn hun belangrijkste kenmer. Alle toeredities van klassiekers in het buitenland hebben ze wel gereden: Luik-Bastenaken-Luik, Waalse Pijl, Parijs-Roubaix en grote Italiaanse en Franse cyclo's: toertochten met tijdwaarneming, wedstrijden voor toerrijders dus. Alle activiteiten komen informeel tot stand via onder meer e-mail en een WhatsApp-groep. "Als je je vinger opsteekt, kan je wat organiseren," vertelt Frans Moltzer, fietsmaat vanaf het begin. Wat wel strak is georganiseerd, is de veiligheid. Zo is een helm verplicht en is er altijd een wegkapitein. Het enige geld dat rondgaat zit in het gereedschapsfonds. Alle Stoempers kunnen gebruik maken van de vaak dure spullen die met het geld uit dat fonds gekocht zijn. Clubkleding hebben de Stoempers ook. Moltzer: "Het is altijd leuk om herkend te worden." En ja hoor; de enige vrouwelijke Stoemper zwaait haar scepter over de clubkleding.


Bron: AD